Ga naar de inhoud

Hoe vervuilend is het internet?

Hoe vervuilend is het internet?

Wist je dat het internet evenveel broeikasgassen uitstoot als de luchtvaartsector? Wij geven je enkele tips om jouw uitstoot te verminderen.

Terug naar overzicht

Ongeveer 2% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, of 724 miljoen ton CO₂e (koolstofdioxide equivalent), wordt elk jaar uitgestoten door het internet (er is veel discussie over dit percentage, het varieert tussen 1,8% en 4% afhankelijk van de bron).

Om dit even in perspectief te plaatsen: dat is bijna 8 keer wat België jaarlijks uitstoot. Als het internet een land was, zou het de 7e grootste uitstoter ter wereld zijn. Vlak na China, de VS, India, Rusland, Japan en Duitsland. (bron)

Maar hoe kan dat? Is het internet geen magische, onzichtbare plek die gewoon bestaat? Ik moet je teleurstellen want het is alles behalve onzichtbaar. Neem eens een kijkje in de kelder van een groot digitaal bedrijf zoals Google of Facebook. Hier vind je rijen en rijen enorme computers die dag en nacht draaien. Het is er zo groot dat werknemers zich zelfs met de scooter verplaatsen.

DatacenterEen datacenter, foto van Imgix via Unsplash

Deze datacenters gebruiken niet alleen een enorme hoeveelheid energie (meestal opgewekt in kolencentrales) om te blijven draaien, ze moeten ook dag en nacht gekoeld worden. En dan hebben we nog niet eens stilgestaan bij de enorme hoeveelheid materialen die worden gebruikt om deze supercomputers te bouwen. Of het transport om ze in de datacenters te krijgen.

En toch wordt er hier amper over gesproken. Er zijn ondertussen veel mensen die twee keer nadenken voor ze ergens heen vliegen, maar ik denk niet dat iemand ooit stilstaat bij het sturen van nog een e-mail, het beluisteren van een nieuw nummer op Spotify of het bingewatchen van een serie op Netflix. Maar telkens je dit doet laat je een datacenter werken en verbruikt je toestel energie.

Dus hoe kunnen we onze digitale ecologische voetafdruk verkleinen? En wat kunnen bedrijven doen? Laten we beginnen met enkele cijfers te bekijken.

Zeg geen dank u

De ecologische voetafdruk van een e-mail is afhankelijk van het type e-mail. Dat kan variëren van 0,03g CO₂e voor een spam-mail tot 0,3g voor een korte e-mail en 17g voor een lange e-mail (recente cijfers uit het boek ‘How bad are bananas?' van Mike Berners-Lee). Je denkt nu waarschijnlijk "dat is niet zo veel", maar als je wist dat 3,9 miljard e-mailgebruikers in 2020 elke dag ongeveer 306,4 miljard e-mails uitwisselden (bron), zou je hier misschien anders over denken.

Uitstoot van e-mails

Laten we even snel rekenen. We weten dat ongeveer de helft van de verzonden e-mails spam zijn, en als we aannemen dat lange en korte e-mails gelijk verdeeld zijn stoot ieder van ons elke dag 491g CO₂e uit. Dat komt neer op 179 kg per jaar. Dit is gelijk aan een rit van Brussel naar Oslo met een gewone auto. Ik verkies een reisje naar Oslo boven het sturen van al die e-mails, jij niet?

In het Verenigd Koninkrijk worden er elke dag naar schatting 64 miljoen ‘thank you’ e-mails verzonden. Dit is natuurlijk vriendelijk maar het zorgt jaarlijk wel voor 7.008 ton (!) CO₂e per jaar in het Verenigd Koninkrijk alleen.

Laat me dat even Googelen

We doen het zo vaak dat het een werkwoord is geworden. Maar zelfs 'googelen' heeft een ecologische voetafdruk. Eén zoekopdracht stoot 0,5g CO₂e uit (bron). Maar heb je enig idee naar hoeveel dingen je dagelijks zoekt? Ik moet toegeven dat ik dat niet weet.

Wat we wel weten is dat er wereldwijd elke dag meer dan 3,5 miljard Google zoekopdrachten gedaan worden. Dit komt neer op 1.750 metrische ton CO₂e per jaar. Om even een beeld te scheppen, dit weegt meer dan 1.000 gewone auto's.

Auto's

Ben je nog aan het kijken? Ja Netflix...

Ik durf te wedden dat dit jou ook al is overkomen. Het gebruik van streaming media groeit zeer snel. Netflix-abonnementen blijven toenemen en nieuwe streamingdiensten duiken overal op. Maar hoe vuil is bingewatching?

Volgens het Internationaal Energieagentschap stoot een uur Netflix kijken 36g CO₂e uit. Dus als je alle 3 de seizoenen van Stranger Things (ongeveer 22 uur) hebt bekeken, stootte je 792 gram CO₂e uit. Niet zo slecht! Maar we weten allemaal dat het niet stopt bij één serie ...

Deze uitstoot kan ook sterk variëren afhankelijk van het type toestel waarop je kijkt. Een grote flatscreen-tv verbruikt natuurlijk veel meer energie dan een klein laptopscherm.

De kwaliteit van de video heeft ook een invloed op je uitstoot. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer energie er wordt verbruikt, dus hoe meer uitstoot. In je Netflix-account kan je zelf de kwaliteit kiezen, en om eerlijk te zijn merken wij het verschil niet wanneer we in lage kwaliteit kijken. Je bespaart trouwens niet enkel CO₂e. Je internet afrekening zal ook wat lager zijn omdat je minder gigabytes verbruikt, leuk meegenomen.

Benieuwd naar je exacte uitstoot? In dit artikel kan je een calculator vinden.

Carbon footprint

Wat kan je als consument doen?

1. Pas je e-mailgewoonten aan

 • Meld je af voor nieuwsbrieven die je nooit leest.
  Je kunt ook de e-mailmeldingen van je sociale media accounts uitschakelen om het aantal nutteloze e-mails in je inbox nog verder te beperken. Je bespaart 0,3g CO₂e voor elke nieuwsbrief die je niet ontvangt.
 • Verwijder e-mailadressen die je niet meer gebruikt.
  De e-mails die je hier ontvangt worden nooit gelezen maar stoten wel nog steeds CO₂e uit. Ook de opslag van deze nutteloze e-mails draagt bij aan je ecologische voetafdruk want ze nemen ergens in een datacenter opslagruimte in.
 • Zet minder mensen in CC of BCC.
  Moet je collega die e-mail echt lezen of niet? Bespaar 0,3g tot 17g CO₂e voor elke persoon die je niet in CC zet en beperk meteen ook de frustratie onder je collega's vanwege nutteloze e-mails.
 • Gebruik kleine e-mailbijlagen of links in de plaats van grote bestanden.
  Je kan gaan van 17g CO₂e voor een e-mail met bijlagen tot 0,3 g voor een e-mail met een eenvoudige link. Wetransfer (ook een B Corp) is een heel goed hulpmiddel om een link met bijlagen te creëren.
 • Ruim je inbox en cloudopslag op.
  Probeer alleen een back-up te maken van wat je écht nodig hebt, want alles wat je bijhoudt neemt ergens opslagruimte in in een datacenter.
 • Vermijd het verzenden van nutteloze berichten.
  Als je iets tegen een collega moet zeggen is het milieuvriendelijker (en ook gewoon vriendelijker) om naar hun bureau te lopen. Vermijd ook dat je e-mails met "sorry ik ben de bijlage vergeten" moet sturen.

2. Gebruik je browser beter

 • Gebruik een zoekmachine die het milieu helpt
  Zoals Ecosia of Gexsi. Gexsi is een gecertificeerde B-corp zoekmachine die zijn winst gebruikt om 17 Sustainable Development Goals te ondersteunen. Ecosia investeert 80% van zijn winst in verschillende projecten die bomen planten. Met ongeveer 45 zoekopdrachten kunnen ze een boom planten. (Ze houden ook bij hoeveel bomen ze kunnen planten met je eigen zoekopdrachten, heel leuk!).
 • Gebruik een adblocker om het aantal advertenties dat je ziet te beperken.
  Het zorgt voor een rustigere online ervaring maar beperkt ook je ecologische voetafdruk door de flitsende en kleurrijke advertenties en pop-ups te verbergen die veel bandbreedte en energie verbruiken.
 • Gebruik bladwijzers voor websites die je vaak bezoekt.
  Een bladwijzer gaat rechtstreeks naar de website die je wil bezoeken in plaats van een pagina met zoekresultaten. Dit is efficiënter en bespaart niet alleen CO₂e, maar ook wat tijd.
 • Sluit tabbladen die je niet gebruikt.
 • Luister naar muziek zonder video.
  Als je naar muziek luistert, doe dit dan vanuit een programma dat alleen muziek afspeelt en geen video. Ja, YouTube in een ander tabblad is verspilling.

3. Je apparaten

 • Verlaag de helderheid van je monitor.
  Volgens een onderzoek van Harvard kan het verlagen van de helderheid van je monitor van 100% naar 70% tot wel 20% energie besparen die de monitor gebruikt. En de meeste mensen merken het verschil in helderheid niet eens op.
 • Denk na over je electronica.
  Je apparaten dragen ook bij aan je ecologische voetafdruk. Je kunt ethische elektronica kopen zoals Fairphone of Shiftphone, of nog beter helemaal niets nieuws kopen. Tweedehands en refurbished elektronica is een geweldig (en kostenbesparend) alternatief voor het kopen van nieuwe apparaten. Ook goed voor je apparaten zorgen, zodat ze langer meegaan, is een goede gewoonte.

4. Last but not least

De grootste (maar daarom niet de moeilijkste) stap is om over te schakelen op groene stroom. Dit kan een groot deel van de uitstoot aan jouw kant elimineren. Op de website van mijngroenestroom.be (enkel België) vind je een ranglijst van energieleveranciers die groene stroom aanbieden. Je denkt misschien dat je al groene stroom hebt, maar het is niet omdat je contract dit zegt dat je leverancier niet investeert in grijze- of kernenergie. Deze lijst houdt hier allemaal rekening mee.

Wat kan je als bedrijf doen?

Bedrijven kunnen hun digitale ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen met een paar kleine veranderingen:

Start een gesprek met je team over duurzaamheid en de ecologische voetafdruk van je bedrijf. Je kan je medewerkers ook helpen hun persoonlijke digitale voetafdruk te verkleinen door hen bovenstaande tips te geven. Ook kan je  proberen om de e-mailcultuur te veranderen door een aantal richtlijnen op te stellen of een intern berichtensysteem zoals Slack te gebruiken.

Schakel over op groene stroom. Zoals vermeld in de bovenstaande tips kan dit veel van de uitstoot aan jouw kant elimineren. Kijk op de website van mijngroenestroom.be (enkel België) om een ​​echte groene energieleverancier te vinden.

Je kan ook je website milieuvriendelijker maken. De gemiddelde website produceert 1,76 gram CO₂e per paginaweergave. Voor een website met 10.000 pageviews per maand is dat 211 kg CO₂e per jaar. Je zou een leuke teambuilding op locatie kunnen organiseren en veel minder uitstoten. Op websitecarbon.com kan je je website gratis laten beoordelen en tips krijgen om je score te verbeteren.

Een fantastisch voorbeeld van een milieuvriendelijke website is de low-impact website van Organic Basics. Ze gebruiken tekeningen in de plaats van foto’s en de bezoekers kunnen zelf bepalen wanneer ze het echte beeld willen zien (en dus CO₂e willen uitstoten).

Door deze blogpost te lezen heb je ongeveer 1,36 gram CO2e uitgestoten.

Interessante bronnen

 • Bereken je persoonlijke CO₂-uitstoot op clevercarbon.io en krijg enkele tips om deze te verminderen.
 • Lees dit artikel voor een designer gids voor digitale duurzaamheid.
 • Bereken de ecologische voetafdruk van je website op websitecarbon.com en ontvang enkele tips om deze te verkleinen.
 • Ontdek welke apps gebruik maken van groene energie op clickclean.org.

Lees meer

Breng je idee tot leven met onze Brewery

Tegen 2025 willen we bij Quest 5 impactorganisaties mee helpen oprichten. We hebben zelf best wel enkele ideeën, maar we zijn altijd op zoek naar ondernemers met een briljant idee om de wereld te verbeteren.

ONTDEK THE BREWERY

Laat je inspireren

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang geregeld inspirerende inzichten, tips en updates over onze studio.